Több telephelyes Contact Center

A bemutatott megoldásban feltételezzük, hogy a Megrendelőnek van egy központi telefonos ügyfélszolgálata és még 2 telephelyet akar bevonni a munkába, anélkül, hogy azokról a telephelyekről az ügyintézőknek be kellene menniük a központba.

Egy ilyen rendszer az alábbi ábra szerint került kialakításra:
cc

 

A megoldás középpontjában az a szerver és számítástechnikai kapacitás áll, amely képes kiszolgálni a Contact Center (továbbiakban CC) és a későbbiekben csatlakoztatásra kerülő telephelyek igényeit.

A végberendezések gyakorlatilag speciális számítógépek, melyek a hangot átalakítják IP protokollon keresztül továbbítható adatokká. A berendezések, tehát mint speciális számítógépek, a központi egységek pedig szabványos szerverek és szoftverek révén biztosítják a telefonálás lehetőségét.

Az IP telefonok a meglévő számítógépes hálózaton is működnek, tehát nincs feltétlenül szükség külön infrastruktúra kiépítésére, viszont a kiemelt biztonsági szempontok miatt célszerű az elkülönített VLAN használata. Ezzel a megoldással gyakorlatilag bármilyen meglévő számítógépes (UTP) hálózaton alkalmazható, tehát ma már rendkívül költséghatékony az alkalmazása a beruházási költségek terén is!

Egy GSM adatper segítségével az alrendszerbe integráljuk a mobiltelefonos adatátvitelt is, illetve minden esetben létesítünk egy back-up (ISDN) útvonalat is.

A rendszer minden hívásról részletes adatot (CDR) generál, melyek tartalmazzák a hívás kezdeményezőjének, valamint a hívás céljának meghatározásához szükséges adatokat, belső változókat, valamint a hívás egyedi azonosítóját. Ezen adatok révén a költségek on-line módon vizsgálhatók, előre definiált, rendszeres vagy ad-hoc riportok révén folyamatosan kontrollálhatók.

A rendszer méretezésénél mindig az adott feltételek szerint tervezzük meg a javasolt alkotó elemeket, így a mai elvárások teljesítésén túl a rendszer modulárisan bővíthető, nyitott a jövőbeni fejlesztések integrálására, továbbfejlesztésére.

A telephelyen üzemelő telefonkészülékek tápellátását a szerverteremben elhelyezésre kerülő POE-s switch biztosítja.

A telefonkészülékek a rendszerparamétereket a központi provisioning rendszertől kapják, így nem szükséges az egyes készülékek programozása, elégséges a központon elvégezni a szükséges beállításokat, vagy módosításokat. Ezt követően a rendszer frissíti a készülék beállításokat, mint például a hívási beállításokat az egyes ügyintézők és mellékek összerendelését.

Az alkalmazott hardver eszközök és azok feladatai:

Media gateway

Ez a berendezés biztosítja az IP hangforgalom „hagyományos” ISDN protokollá alakítását, így ISDN csatlakozás használatának lehetőségét, a „hagyományos” telefonszolgáltató felé csatlakozáshoz, illetve back-up biztosítására, ha az Internet kapcsolat esetlegesen kiesik.

GSM VoIP mobil adapter

Ez a berendezés biztosítja a kimenő GSM hívások végződtetését, azaz a GSM flottán belüli hívások, illetve igény szerint a GSM számok hívása ezen az úton zajlik. Fontos megjegyeznünk, hogy amennyiben az ügyfelek GSM számainak a hívását ezen az úton végezzük, akkor hívószámként csak az adapterben elhelyezésre kerülő SIM kártyákhoz rendelt telefonszám jeleníthető meg! Javasoljuk, hogy ez az eszköz csak a flottán belüli hívásokra kerüljön beállításra, az összes ügyfelek felé történő forgalmazás pedig a vezetékes számon történjen, mely számnak a kijelzése nem okoz gondot, és az ügyfelek részére is egyértelmű, hogy a hívás nem fogadása esetén ki kereste és kit kell visszahívnia.

HP ProLiant MicroServer G7 N54L 2.2GHz 2-core 1P 2GB-U Non-hot Plug SATA 250GB 150W PS EU eRoute 505602E
A HP G7 microserver a legjobb választás azoknak, akiknek nincs több száz felhasználójuk, de nem akarnak lemondani a teljesítményről sem. Az AMD Turion processzornak köszönhetően a teljesítmény, alacsony fogyasztással párosul.A microserver alaplapi RAID vezérlővel van felszerelve. A szerverbe 4 db merevlemez rakható (nem hot-plug rendszerű).
hp_proliant

 

Cisco SF200-24P 24 LAN 10/100Mbps, 2 miniGBIC Smart; menedzselhető PoE switch
Cisco 24 portos menedzselhető POE-s hálózati switch. Ez az eszköz hivatott nem csak a hálózati kapcsolat fenntartására, hanem a telefonkészülékek áramellátására is. Így a LAN-on megtáplált eszközök esetében szükségtelenné válik a hálózati adapter. Így kevesebb a kábel az ügyintézőnél és több a szabad hely a konnektorokban. Az eszköz VLAN-ok kezelésére is alkalmas, amellyel virtuálisan elkülöníthetők a hálózat egyes szegmensei.
cisco_sf200_24p
Mikrotik 750RB
Több telephely, összekötésének legbiztosabb módja, a VPN protokoll használata. Erre alkalmas kisméretű eszköz a Mikrotik Routerboard.A Linux operációs rendszert futtató Mikrotik, egyre több helyen tölti be a tűzfal szerepét, kisebb és nagyobb vállalatoknál egyaránt. Kis fogyasztása és helyigénye, valamint megbízhatósága, egyaránt hozzájárult népszerűségéhez.
mikrotik_750rb